AMSTERDAM - De film 'Kan door huid heen' is dinsdag door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste Nederlandse film van 2009. De film van regisseuse Esther Rots over een vrouw die op het platteland een verkrachting hoopt te verwerken won eerder al drie Gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival.

Op de tweede plaats eindigde Nothing Personal van regisseuse Urszula Antoniak. De film over een meisje dat naar het Ierse platteland reist om daar rust te vinden, won eerder vier Gouden Kalveren, een aantal prijzen op het Festival van Locarno en de publiekprijs op het Noordelijk Film Festival. De derde plaats is voor de verfilming die Reinout Oerlemans maakte van het boek Komt een vrouw bij de dokter van schrijver Kluun.

Aan de verkiezing deden bijna zeventig filmjournalisten mee van onder meer alle grote landelijke kranten, diverse omroepbladen en websites, Revu, Film1, Vrij Nederland, het ANP, de Gaykrant, Schokkend Nieuws en de Filmkrant. Het was de zevende keer dat de Nederlandse critici de beste film van het jaar kozen. Eerder werden Finding Nemo (2003), Gegen die Wand (2004), Sin City (2005), Caché (2006), Das Leben der Anderen (2007) en The Dark Knight (2008) bekroond. (ANP)


De speelfilm Kan Door Huid Heen heeft 3 Gouden Kalveren in de wacht gesleept tijdens het Nederlands Filmfestival 2009.

De prijs voor beste actrice ging naar hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen. Beste montage is toegekend aan Esther Rots.


bron foto: www.filmfestival.nl

Speciale Juryprijs 2009
De Jury kende een speciale Juryprijs toe aan het gehele team van Kan Door Huid Heen en roemde de vernieuwende aanpak en intense samenwerking.

"In een tijd van verregaande professionalisering, dichtgetimmerde scenario’s en vaststaande regels doet het de jury deugd dat er ook films kunnen worden gemaakt buiten de gebaande paden. Voor hun durf en bereidheid mee te gaan in het experiment, zowel qua vertelwijze als manier van werken, met een bijzonder resultaat, kent de jury het gouden kalf van de speciale juryprijs toe aan het volledige team van Kan Door Huid Heen.”


De film 'Kan Door Huid Heen' van Esther Rots heeft maar liefst 7 nominaties voor een Gouden Kalf in ontvangst mogen nemen.

Kan Door Huid Heen is genomineerd voor:

BESTE SOUND DESIGN - Dan Geesin
BESTE CAMERA - Lennert Hillege
BESTE MONTAGE - Esther Rots
BESTE ACTEUR - Wim Opbrouck
BESTE ACTRICE - Rifka Lodeizen
BESTE REGIE - Esther Rots
BESTE LANGE SPEELFILM - Trent, Hugo Rots, Esther Rots
Rots Filmwerk, NFI Producties

 

Daarnaast dingt de film ook mee naar de prestigieuse persprijs!

De uitreiking van de Gouden Kalveren is op vrijdag 2 oktober 2009 vanaf 20:00 uur en is live te volgen op de website www.filmfestival.nl


Kan door huid heen in Selection Berlinale
Debut film by Esther Rots to Berlin
Date: 06 januari 2009

Kan door huid heen, the first full-length film by Esther Rots (director, screenplay and editing) is selected for the 59th Berlin International Film Festival. The film is included in the Forum program, part of the festival that focuses on new and experimental cinema.

The 59th edition of the Berlinale will take place from 5 - 15 February 2009.

www.berlinale.de